Sunday, November 14, 2010

Aku sebuah kereta


Nama aku unser 1.8. Aku di beli pada tahun 2001. Nama tuan ku Jamaliah. Aku rs bangga di beli oleh seorang wanita yg berkerjaya sebagai seorang Guru. Tuan ku mempunyai keluarga yg kecil. cuma suami dan 3 org ank. Jadi semacam pelik bila membeli aku yg bersaiz besar ini. lama kelamaan aku tahu tujuaan aku dibeli kerana boleh membawa muatan yg banyak.
Aku di jaga dgn begitu rapi. Tuan ku mmg sungguh sayang pada ku.
Aku membawa seisi keluarga Tuan ku merentas seluruh semenanjung Malaysia. dari Perlis ke Pulau Pinang. dari Tanjung Piai ke Kota Baharu. maklumla Tuan ku suka pergi bercuti. Aku mmg sgt unik. kalo korang perasan cap tayar kiri dan kanan aku berbeza =P ini disebabkan ketika bergegas pulang ke Terengganu pada tahun 2003 menyebabkan cap tayar sebelah kanan tercabut..haha dan kira2 2 bln lps di tahun 2010 salah satu tayar ku langsung xde cap. hahaha
Di tahun 2003 suami pd tuan ku beli iswara 1.3. Aku agak terkilan takut2 nnt aku bakal di jual. Tapi tidak aku masih lg di sayangi mungkin di sbbkn aku lebih berkualiti :P kelegaan aku hanya seketika di tahun 2006 suami pd tuan ku membeli lagi satu kereta Naza sutera 1.01 dgn Alasan tuan ku xnk membawa kereta besar. membeli kereta kecik mudah utk di bawa naik ke PPD Gombak. mula la aku di biarkan, tapi aku masih di pakai kerana iswara telah di serahkan kepada anak pertama Tuan ku.
kemudian niat menambah koleksi kereta semakin menjadi-jadi. Datang pula si mahal besar dan panjang nama Honda Accord 2.0 pd tahun 2009. semakin hancur hati ku. mendengar ura-ura aku bakal die jual. sesungguhnya aku mmg sudah tidak layak di parking di dalam. di luar la tempat aku. dan aku semakin kurang mendapat perhatian. Lantas aku juga sudah tidak digunakan lagi merentasi Semenanjung.

Disebabkan khidmat ku. Anak-anak Tuanku menentang menjual aku. kata mereka syg pada aku. yg bertubuh besar itu. selamat aku rs, masih lagi mampu berkhidmat pada Tuan ku. Anak Tuan ku mahu membeli lagi kereta baru dtg la pula di tahun 2010 suzuki swift 1.5. Makin byk la kereta yg di letakkan di luar. aku sudah confirm di luar. Dan di sebabkan pertambahan itu. Taman di belakang rumah menjadi tempat di letakkan. tak ckup dgn itu kebun di belakang rumah yg kecil itu di rata kan tanahnye die jd kan tempat parking. Bahagia la aku dpt teman2 baru.

Dan hari ini genap la 9 tahun aku berkhidmat. Dan aku telah di jualkan tanggal ini waktu 3.30pm Ahad 14.11.2010. Akhirnya aku telah tamat berkhidmat. mungkin esok iswara pula. cuma menanti untuk diambil saje. selamat tinggal Tuan ku. Aku berbangga dpt berkhidmat padamu.


p/s : Dengar cerita Mazda type R 1.5 akan menyambut khidmatku. Selamat berjuang

3 comments:

aimi said...

haha. gila comel. kereta tu pernah sampai ke Penang kan? kt rumah sewa kita :P hee~

Fatin A'lia said...

iye akhirnya terjual sudah dia T_T

baincardin said...

Selamat menyambut Aidiladha! ^_^