Saturday, October 29, 2011

Vacation to South Korea day 2

Hello,
We have a breakfast at resort cafe. but i just ate salad.. terpaksa.. yg len2 aku sgt2 meraguinya.


Kami bergerak meninggalkn mount sorak kira2 jam 8 pg. kena gerak awal sbb perjalanan ke seoul mengambil mase kira 4 jam. mmg panjang.. rs mcm blk png je huhu.. dan dlm perjalanan bas kami rosak. di tgh2 hiway.. dan dlm keadaan yg sejuk gile2.. suhu lebih kurang dlm 6 degree.. mmg serius sejuk.. tersadai bus kami dkt ctu.. smua nk tukar bus.. tp dr bandar terdekat ade polis bantuan bantu dreber bus itu En Kim, baiki bus 2. Alhamduillah... semuanya dlm keadaan baik.. enjin dpt di hidupkn.


Kami tiba di Kimchi School kira2 jam 11am. we try korean traditional costume call Hanbok, and learn how to made kimchi. Penah korang rs kimchi? sedap.. die cabbage yg di jeruk.. masam n pedas.. mmg kena ngan taste aku.


Selesai belaja membuat kimchi, kami pergi ke fruit farm.. skrg ni musim Apple.. Kami petik dan terus mkn.. Texture kulit Apple korea kasar.. tp sgt manis dan sejuk..


Kemudiaan kami ke Suwon.. dkt cni ade taman tema yg gile2 nye beso..name die Everland. aku rs kena g duduk situ 1 hari.. mmg beso sgt2 ngan best. ketika itu kira-kira jam 1 pm. Kami tunaikan solat Zuhur n Asar di kawasan tanah lapang.. pengalaman yg mencabar utk seorg muslim. =)


Kami masuk ke taman tema.. dan di beri 4 jam itu di situ.. mgg tak ckup masa yg diberi.. dan InsyaAllah aku akn ke cni lg =)

Kira2 pukul 6 pm kami di bawa mkn ke Taj Palace yg terletak die Itaewon. Ini Muslim restaurant. Dan makanan yg di hidangkn ialah indian cuisine. Itaewon byk foreigner... mmg byk juga retaurant2 muslim.. dan ade kedai runcit yg menjual makanan halal.

otw to seoul, traffic jam

Selesai makan kami di bawa ke Dongdaemun market.. kami melawat Dotta atau shopping complex yg menjual semua product made from korea.. cthnye baju, kasut, beg , souvenir. Untuk beli souvenir ia berada di tingkat 5. harga tak leh tawar.. p aku ade bli ketip kuku 10 biji dlm 8000 won = RM 24.00. pastu aku rembat KHJ pen 6000 won = RM 18 . itu agak mahal utk pen bodo2 mcm 2.
Infront Dotta Dongdaemun market

Untuk harga pakaian, kasut dan bag.. mmg kena hati2 bli.. sebab seriusly it very expensive... ade satu beg aku usha mmg cun gile harge ialah 189 000 won = RM 567. Agak terkejut gak ar bile convert. haha.. aku trus tak jd bli.. sbb ape.. kalo aku bli yg berjenama rs lg berbaloi.. Radley aku pun dlm RM 600 je kt mesia.. lg puas hati.. sbb tahu mgg branded.. Untuk baju2 kalo kt Dotta ni dlm lingkungan 50000 won -100 000 won = RM 150 - 300 . Mmg mhl kn.. tp aku pelik nape Hang Ten and Yision product korea kt mesia tak semahal itu??

Selesai membeli.. kami pulang dan check in di Dream Hotel.. i'm not suggest this hotel.. because is located on bar area.. not safe for tourist. But the room is quiet good..dan yg mcm geli skit hotel tu siap sediakan kondom.. so aku terpikir mungkin lepas diorg mabuk2 leh terus masuk hotel


Then after pray around 12.30 am i meet my korean friend Park Chung Hwa.. actully i'm trying to meet him more early that that but due my schedule is so tight. I only can meet him during that time.. His very nice guy and gentleman. 1st question he ask why we choose that hotel. i just answer i dont know, its all arrange buy our travel agents. The he inform me next time he will he to find a better hotel for me =). Then he said, he feel unsafe at that area.. so he bring me to convenient store purchase some coffee. iye...bile ckp psl kopi.. dkt seoul nie mmg byk kedai kopi. system jln raya korea ni mmg serius pelik.. kalo kte slalu tgk cter korea.. diorg suke buat U-turn suke hati... mmg itu la realitynya.. member aku sorg nie pun mmg nmpk suke hati die U-turn..tp mmg btul pun leh U-turn.. pastu bile sampai depan kedai yg alah2 mcm 7E..die selamba je parking depan kedai n nyalakan lampu kecemasan.

Then we enter the convenient store. The cashier and my friend greet each other "annyoheaseyo" aku pun kut follow je tundukkan kepala.. ini yg aku puji rakyat korea.. aku igt sbb aku tourist die hormat mcm 2.. lupanya tidak.. mmg itu culture diorg. Then Chung Hwa buy a coffee for me and him price 1000 won = RM 3.00 each.

We go back to car... and suddenly he makes me feel so shock.. OMG he walk fast to open the door for me..my mind give a fast reaction.. i try my best to avoid him to do like that.. yes i open the door by my self.. but he keep standing beside me.. and close the door for me.. haha.. pertama kali dlm sejarah.. lelaki tunggu aku masuk kerata dan tutupkn pintu utk aku.. dan aku xpnh pun terpk ade org wat mcm 2.. =P Chung hwa wat aku rs mcm btul2 dlm cter korea n tindakan die buatkn aku malu lak..

Then we talk about learning hangul , KHJ and JKS. And he also said.. he meet KHJ once on street, and he said KHJ is really tall. but i'm said to him.. "height is not really important. KHJ cannot speak english so it really hard to talk to him, different with JKS he very fluent in English. The Chung Hwa also ask me regarding Islam.. for example.. prayer. My friend religion is christian. kemudian aku ckp it very cold here.. then he said.. ya..it winter temperature.. no wonder global warming makes the weather keep change drastic

Chung hwa ni.. xde la pandai sgt english.. p die ade confident utk speaking itu yg aku tabik.. dan mcm comel bile aku xphm ape yg die maksudkn..mula la dia kuar bahasa korea..haha.. cute2.

Then around 2.00am he sending me back to my hotel. A very short meeting but it very nice and cute and bla..bla..bla =P. That me feel korean man is more better than malay man ooppss!!.


1 comment:

Ronaldhrah Wisely said...

wah....sugoiii!
bestnye gi korea...siap ada gewe/pakwe korea lak tu.hehe..

pernah tengok video pasal org islam kat itaewon...ramai org muka cam arab gitu..2 tahun nanti bleh lah sy menetap di sana~lebih selamat...

wow...musim luruh pun dah sejuk