Friday, January 21, 2011

Al Fatihah

15 january 2011
11 am
bersantai-santai di rumah.. best nye cuti weekends bkn sng.. mama ckp " atin siap cepat nk tgk yaie" "nape?" "yaie masuk hospital" " owh" relax je dgr sbb ape.. sejak kebelakangan nie mmg yaie kerap masuk hospital

7.45pm
sampai sahaja di ward ICU hospital pakar kampung baru.. tgk keadaan yaie sgt menyakitkn.. yg terlantar dgn wayar yg berselirat.. bahagian kiri lumpuh akibat stroke.. hanya tangan kanan sahaja yg bergerak. terasa seperti menahan kesakitan teramat sgt. aku kucup dahi yaie dh berkata "yaie atin sampai, sbr yer yaie" . Adik beradik yaie semua dh ade..

8.30pm
Yaie di hantar ke hospital pakar damansara. dgn alasan IJN penuh. sampai die sane.. masing putuskan utk buat operation jantung. nk buang darah beku yg tersumbat dkt salur darah..masuk belon je pun. ambik mase 1 jam.
lepas abis operation yaie di mandikn.. di pakai bedak.. dan kelihatan berkurangan kesakitanya.
aku pegang tangan yaie. dan yaie balas dgn mengemgamnya. jantung dan tekanan darah stabil.

16 january 2011
2.45 pm
melawat yaie die hospital pakar damansara masih die ICU.. yaie kaku tak bergerak langsung. mulut di masukkn bantuan pernafasan.. die sentuh kaki, tangan langsung tak bergerak. p jantung masih dlm keadaan stabil.
sedih tgk yaie mcm 2.. tp nape tak bergerak. nurse smua ckp ade gerak sikit2.. tp aku tgk kaku je..

17 january 2011
11.00 am
sms " yaie nazak, yg lain akan di bg tahu kemudian"
ohh..tidak.. mase aku bace sms aku tgh jwp satu call.. abis satu call 2.. aku trus ambik short break.. capai hp n terus call mama. " mama kt mane?" "mama otw nie" "atin gerak skrg yer mama" terus hang up. jumpa Manager aku... jiwa mcm dh tak stabil.. risau giler.. " Rajes atuk i nazak" " nazak 2 ape?" adeh kelu lidah aku nk explain. then Rajes bg aku blk.. then die ckp inform die ape2 terjd.

12.15pm
mmg aku belasah je jln.. aku tak tahu pun nk ikut jln mana.. bwk keta pun tak betul. alhamdulillah aku selamat sampai.
sampai die ward ICU.. aku tgk tekanan darah yaie dh menurun. tp jantung masih stabil.. ubat2 dh berhenti die berikan.
yaie koma.. aku rs die kelihatan hidup pun sbb pakai bantuan penafasan. sedangakn bila aku taruk tgn kt hidung langsung xde hembusan nafas.. aku usap badan yaie.. masih panas.. cuma kepala sejuk..
aku di fahamkan otak yaie sudah gagal berfungsi.. smua dh di block. darah tak boleh nk sampai.

3.55 pm
tekanan darah makin perlahan.. degupan jantung semakin lama..semakin perlahan.. dan akhirnya bergaris lurus sahaja.. yaie pergi dlm keadaan koma.. langsung tidak berjaga.. T_T.
doctor dtg.. bukak alat bantuan pernafasan.. dan nyatakan waktu kematian 4.00pm.
seblum tinggalkn ICU aku kucup sekali pipi yaie.. semoga Roh nya die tempatkn di antara orang2 beriman. amin

p/s : aku cuma ingat yg hidup pasti akan mati.. dan nanti satu hari nnt bila saat tibanya waktu itu.. aku pun akan dipakaikan uniform putih itu, di pakaikn wangian, di solatkn dan di tanam dlm tanah..

1 comment:

aimi said...

inalillah. moga ditempatkan di kalangan orang beriman..